Voorwoord

We zijn met JCAR ATRACE begonnen omdat we ervan overtuigd zijn dat we een periode ingaan die vele tientallen jaren, zo niet langer, zal duren waarin we iets heel verstandigs moeten doen met het water- en bodembeheer in onze gemeenschappelijke stroomgebieden. De reden hiervoor is dat in een veranderend klimaat,   weersomstandigheden die we nu als extreem ervaren, veel gewoner zullen worden. De maatschappij is kwetsbaar voor dergelijke extreme omstandigheden. Met die kwetsbaarheid zijn we in juli 2021 hardhandig geconfronteerd. Door ons aan te passen, adaptatie, kunnen we die kwetsbaarheid  verminderen. Maar hoe die aanpassing vorm te geven en tijdig te realiseren is verre van duidelijk. Al was het maar omdat we niet precies weten hoeveel en hoe snel ons klimaat verandert.

Wat we wel weten, is dat aanpassen (veel) tijd kost. Dat betekent dat we tijdig moeten beginnen.  Vanuit de wetenschap kunnen daaraan werken door een steile leercurve te creëren. Die bereiken we door zoveel mogelijk onze kennis bij elkaar te leggen, al doende die kennis verder op te bouwen en aan onze resultaten betekenis te geven voor de samenleving.


Om succesvol te zijn zullen we over heel lange looptijden moeten leren denken. Het leerproces is niet gedaan met een paar studies en vervolgens wat adaptatieplannen.


Ik ben daarom blij dat we in JCAR ATRACE niet alleen kennisontwikkeling op het programma hebben staan, maar ook capaciteitsontwikkeling. Ons grootste belang is misschien wel dat we mensen hiervoor willen trainen.  En met het oog op de benodigde tijdspanne, betekent dat niet dat we maar een lichting studenten moeten afleveren, we moeten een hele generatie studenten opleiden. De komende jaren investeren we door aan elke universiteit gezamenlijk PhD-onderzoek te starten en de gezamenlijke begeleiding van tientallen MSc-onderzoeken.


In deze tweede editie van het magazine staat het onderzoek centraal dat uitgevoerd wordt onder leiding van de universiteit Luik, geven we duiding aan de overstromingen die het afgelopen jaar in de Benelux en vlak daarbuiten hebben plaatsgevonden en laten we zien hoe wij vanuit ons programma een bijdrage willen leveren aan discussies over de effectiviteit van natuur-gebaseerde maatregelen op overstromings-en droogterisico's. Op onze vernieuwde website proberen we de meest relevante kennis over onze studiegebieden samen te brengen en hier beleidsmatige duiding aan te geven. Al het onderzoek voeren we uit binnen de gestelde kaders van onze gezamenlijke onderzoeksagenda.

Volgende artikel

In dit magazine